Kaasstengels
Kaasstengels met karwijzaad.
(Voor ongeveer 10 stuks.)
Ingredienten:
Bloem om te bestuiven
300g kant-en-klaar bladerdeeg
1 losgeklopt scharrelei
150g pittige cheddar/ fijngeraspte goudse kaas
1 theelepel karwijzaad
Voorbereiding:
Bestuif het werkvlak een beetje met bloem en rol het deeg uit tot 2/3mm dikke rechthoek. Snijd de randen met een scherp mes strak en recht af. Leg een deeglap met een bakpapier beklede bakplaat en leg hem 30 minuten in de koelkast.
Bereiding:
Leg de deeglap weer op bebloemde werkgedeelte. Veeg de bloem eraf en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en strooi de helft van de kaas erover. Druk de kaas een beetje in het deeg.Doe dat met kort bewegingen, zodat de boter in het deeg niet opwarmt. Keer de deeglap voorzichtig om, veeg de bloem eraf en herhaal wat je hebt gedaan met ei en kaas, alleen nu aan de andere kant. Snijd de deeglap met een scherp mes in de breedte van het deeg in 3cm brede repen. Til een reep op en hou in elke hand een uiteinde.Druk het uiteinde op het werkvlak en trek daarbij heel rustig zodat er een lange, holle spriraal ontstaat. Leg de spiralen voorzichtig op ene met bakpapier beklede bakplaat. Leg ze 3cm van elkaar en bestrooi ze met karwijzaad. Leg ze 35 tot 50 minuten in de koelkast. Verhit de oven tot 180 graden. Schuif de bakplaat met stengels in de oven en bak ze 20 tot 25 minuten. Open de ovendeur de eerste 15 minuten beslist niet. De stengels zin goed als ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen voor je ze opeet.